Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2023 11:50 - Еврогадините приеха регламент на ЕС, разрешаващ примесването на буболечки и други гадости в храните за хора
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2559 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 25.01.2023 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След ексцесивното впедерастяване на ЕС това е поредната олигофрения на брюкселските евроманяци

image

Да ви е сладко с новите стандарти за храни в ЕС! И каква следваща извратеност да очакваме от еврослабоумниците - да ни накарат да ядем храна с примеси от фекалии може би, или от компостирани трупове?

Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА.

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като "нова храна". Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад.

В началото на 2021 г. Европейската комисия реши да одобри брашнените червеи като първото насекомо, което може да се използва за храна в Европейския съюз. В интервю в сайта на комисията, публикувано на 2 юни 2021 г. Рафаел Перес, ръководител на екипа за нови храни в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, обсъжда стъпките за разширяване на хранителния избор на потребителите в ЕС, нарастващата роля, която насекомите ще играят като част от по-здравословния и по-устойчив хранителен режим, както и ползите за околната среда през следващите години.

Защо се разрешава употребата на насекоми като храна?

След неотдавна издаденото разрешение брашнените червеи вече се считат за „нова храна“. Това са храни, които не са широко консумирани от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент относно новите храни.

След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), държавите членки дадоха зелена светлина на Комисията да позволи на стопански субект в областта на храните, който е подал заявление за такова разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС.

След това на 1 юни 2021 г. Комисията прие правния акт.

Разбира се, потребителите решават дали искат да консумират насекоми, но тяхната консумация не е нещо ново, тъй като те вече са част от хранителния режим на много места по света.

Безопасни ли са насекомите като храна?

Да. Новите храни могат да бъдат разрешени само ако не представляват риск за човешкото здраве. След подаване на заявление от дружеството SAS EAP Group продуктът е преминал през строга научна оценка от ЕОБХ. Заключението е, че жълтите брашнени червеи са безопасни.

Бих искал да подчертая, че за тази новоразрешена храна важат правилата на ЕС, уреждащи етикетирането на алергени. С тях се определя списък на 14 алергена, които трябва да бъдат посочвани върху етикетите, като яйца, мляко, риба, ракообразни, а сега и насекоми. Тези правила предоставят на хората, живеещи с хранителни алергии, по-добра възможност да вземат информирани решения и да избягват продукти, съдържащи съставки, към които те са чувствителни.

По отношение на общите здравни проблеми, като например хранителни алергии, ЕОБХ стигна до заключението, че консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора с вече съществуващи алергии към ракообразни и акари. Такива случаи обаче са много малко.

Как потребителите ще знаят дали в храната им има насекоми?

В проекта на правен акт се определят изискванията за етикетиране на хранителните продукти, които ще съдържат новата храна. Това изискване е в допълнение към изискванията на регламента за етикетирането.

Накратко, потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят на супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като потребителят ще бъде информиран за точното съдържание на своите покупки. ЕС е непоколебим в ангажимента си за прозрачност.

Как насекомите в храните и фуражите допринасят за устойчивостта на продоволствената система?

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, пред които сме изправени и с които ще продължим да се сблъскваме през 21-ви век. Сред тях са нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа.

В нашия свят има изобилие от насекоми, които имат високо съдържание на белтъци и хранителни свойства, а освен това те представляват едва 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална хранителна алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен и устойчив начин на хранене и допринасяща не само за нашето здраве, но и за доброто състояние на околната среда, а оттам — и за нашето бъдеще.

Какви са следващите стъпки в тази област?

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) над 1900 вида насекоми сe използват за храна по света. Също както за брашнените червеи, Комисията получи няколко заявления за разрешаване и на други видове насекоми, като например Alphitobius diaperinus larvae (по-малки брашнени червеи), Gryllodes sigillatus (индийски щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна муха войник) съгласно регламента за новите храни.

Към днешна дата Комисията е счела 11 заявления за валидни и за всяко от тях ЕОБХ извършва оценка на безопасността. Веднага след като ЕОБХ даде положително становище, Комисията ще пристъпи към процеса на разрешаване.

През следващите години видовете насекоми, разрешени съгласно регламента за новите храни, ще станат все по-важен източник на алтернативни белтъци, което ще допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива продоволствена система в ЕС и по света. 


Запомнете тези криви физиономии - групова снимка на класните евроидиоти (долу)

image




Гласувай:
9



1. lieutenantbenz12345 - Не съм учуден на дебилщината на еврогейците никак даже...
25.01.2023 12:07
... крайно време беше, европейските ненормалници в стремежа си да откачат повече да започнат да измислят, какви ли не простотии в опит да се харесва на задокеанския си господар. Съвсем скоро ще ни накарат да ядем и мъртви хора и абортирали деца, както се е тръгнало в моралната деградация на Европа.
цитирай
2. iw69 - Тия
25.01.2023 15:07
съвсем са откачили...
цитирай
3. radostinalassa - Не съм чела досега...
25.01.2023 18:06
в историята си българите да са яли насекоми. Те са се трудели за да произведат храната си. Бог им е дал най - хубавата земя с чиста вода, и много злато.
Защо не пише как ще се обявява присъствието на насекоми в продуктите?
цитирай
4. iw69 - Някъде
25.01.2023 18:11
ще го пишат на етикета с микродребен шрифт, който никой без лупа няма да може да прочете.
цитирай
5. radostinalassa - Те и сега са дребни..
25.01.2023 18:22
А по - точно как?
цитирай
6. iw69 - Ако
25.01.2023 18:40
с лупа четем сгъчканото дребно написано.

Иначе може да разберем и от многото алергии, които със сигурност ще тредизвика такава нетипична за нашия регион храна.
Може в Югоизточна азия да ядат хлебарки, но за нас това не е опция.
цитирай
7. radostinalassa - Щурците съдържат хитин...
25.01.2023 19:01
Хората не могат да го асимилират. Ние не сме животни. Напр. кравата има два стомаха и може да си яде трева, а ние имаме само един.
цитирай
8. kvg55 - iw69,
25.01.2023 23:06
Във Вечния календар е казано – жълтата раса ще завладее света. И кучета ще проядем.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821933
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031